Καλώς ήρθατε στην Α. Θωμαδάκης & ΣΙΑ Ε.Ε.

Τι είναι η Οξυγονοθεραπεία

Εταιρεία Α. Θωμαδάκης & ΣΙΑ Ε.Ε
Σεπτέμβριος 14, 2016
Τι είναι η Οξυγονοθεραπεία

H οξυγονοθεραπεία είναι μια θεραπεία που  παρέχει επιπλέον παροχή οξυγόνου στον ασθενή , ένα αέριο που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει σωστά. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι πνεύμονές μας απορροφούν οξυγόνο από τον αέρα. Ωστόσο, ορισμένες ασθένειες και παθήσεις μπορεί να αποτρέψουν τον οργανισμό μας  από το να λάβει την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου.

Με τον όρο οξυγονοθεραπεία ορίζουμε  την χορήγηση ιατρικού οξυγόνου ως μέθοδος ιατρικής παρέμβασης σε ασθενείς . Η ανάγκη του ασθενή να λάβει χορήγηση οξυγόνου μπορεί να οφείλεται σε χρόνιες ασθένειες του αναπνευστικού , όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ευρέως γνωστή ως  ΧΑΠ ή ακόμα και σε οξείες έκτακτες καταστάσεις  που χρήζουν άμεσης λήψης ιατρικού οξυγόνου. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το οξυγόνο είναι σημαντικό για τον μεταβολισμό των κυττάρων και με την σειρά του για την σωστή οξυγόνωση των ιστών που είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Η λήψη οξυγονοθεραπείας από τον ασθενή μπορεί να επιτευχθεί με ποικίλους τρόπους. Είτε σε αέρια μορφή με την προμήθεια φιάλης οξυγόνου στο μέγεθος  που επιθυμείτε ( 1, 3 , 5 , 10 , 20 , 50 λίτρα) , είτε επίσης σε αέρια μορφή με την προμήθεια συμπυκνωτή οξυγόνου ( Αγορά Συμπυκνωτή οξυγόνου ή Ενοικίαση συμπυκνωτή οξυγόνου ανά μήνα με την ιατρική γνωμάτευση του ασθενή – η εταιρεία μας είναι συμβεβλημένη με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας). Το οξυγόνο θεωρείται φάρμακο και μπορεί να συνταγογραφηθεί από τους γιατρούς.
Ο συμπυκνωτής οξυγόνου αποτελεί την πλέον δημοφιλή επιλογή οξυγονοθεραπείας στο σπίτι, καθώς λειτουργεί με το ρεύμα, παρέχει συνεχή ροή οξυγόνου ( 93%+-3%) στον ασθενή 24ώρες/7 μέρες την βδόμαδα. Επίσης οξυγόνο μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς και σε υγρή μορφή με την προμήθεια υγρού οξυγόνου που παρέχεται με την μεταφορά μεταλλικού δοχείου στο σπίτι. Στις περισσότερες περιπτώσεις  οι ασθενείς  επιλέγουν 1 από τις 3 προαναφερθείσες μεθόδους λήψης οξυγονοθεραπείας. Με την λήψη οξυγόνου ο ασθενής μπορεί να αναπνεύσει καλύτερα πλέον και νιώθει έντονα το αίσθημα της ευεξίας.
Για να πραγματοποιηθεί η λήψη οξυγονοθεραπείας το οξυγόνο χρειάζεται  να περάσει από ιατρικό ρυθμιστή πίεσης που συνδέεται με την φιάλη οξυγόνου, γνωστό και ως μανόμετρο οξυγόνου.Με το μανόμετρο οξυγόνου μπορούμε να ελέγξουμε την ροή πίεσης οξυγόνου ( υψηλή ή χαμηλή πίεση) που θα διοχετεύσουμε από την φιαλή οξυγόνου.

Οι ασθενείς λαμβάνουν οξυγόνο είτε  από ρινικά γυαλάκια οξυγόνου είτε μέσω μάσκας οξυγόνου, αναλόγως τι βολεύει καλύτερα τον ασθενή. Τα ρινικά γυαλάκια οξυγονοθεραπείας είναι ένας λεπτός σωλήνας περίπου μέτρων με δύο μικρά ακροφύσια που εφαρμόζουν κατάλληλα στα ρουθούνια του ασθενή. Μπορούν να διοχετεύσουν οξυγόνο με την  ροή που επιθυμούμε που ρυθμίζετε από το μανόμετρο οξυγόνου. Εναλλακτική μέθοδος λήψης οξυγόνου αποτελεί η μάσκα οξυγόνου, η οποία καλύπτει το στόμα και την μύτη του ασθενή.

Η οξυγονοθεραπεία λοιπόν βοηθά πολλούς ασθενείς να ζήσουν φυσιολογικά χωρίς να επηρεαστεί η καθημερινότητα τους  και η ποιότητα ζωής τους. Η οξυγονοθεραπεία επίσης επιτυγχάνει την μείωση της δύσπνοιας και κόπωσης. Παρατηρείται ακόμη σαφής  βελτίωση του ύπνου σε μερικούς ανθρώπους που έχουν σχετιζόμενες με τον ύπνο διαταραχές αναπνοής.
Αυξάνει τέλος σε  σημαντικό βαθμό  την διάρκεια ζωής ορισμένων ανθρώπων που πάσχουν από ΧΑΠ ( Χρόνια Αποφρακτική πνευμονοπάθεια).